ZULAISYA

Bila Dua Dunia Bersatu

Pertemuan Pertama Dengan Herbalife

Macam jiwang pulak tajuk kat atas ni. Haha. Tapi, pertemuan ni la antara yg terpenting dalam hidup aku sebab lepas tu segala2nya berubah. Mula2 aku perkenalkan dulu coach aku, iaitu orang yg memperkenalkan aku dgn Herbalife dan yg membimbing aku dipermulaan aku guna produk ni.

1 – Coach merangkap Upline: Mohd Azzizi Azzizan

Hilang 10kg

Dia ni member lama jugak, lebih 10 tahun kot dah kenal sebab dulu sama sekolah. Al-kisahnya dia dah guna produk dan dapat hasil yg best dan aku pun teruja jugak utk dapat hasil yg sama. Actually yg bawak aku jumpa coach aku ni adalah member aku yg lain pulak, namanya Nasuha. Dia tak guna produk pun, tapi ayah dia yg guna. Aku ajak Nasuha temankan aku jumpa Azzizi utk tahu pasal produk.

Masa ni aku memang sangat2 terdesak utk turunkan berat badan sebab masa tu berat aku paling maksimum iaitu mencecah 73kg. Mula2 dia scan (cek lemak, air, otot segala) aku belum decide nak beli lagi. So, aku introduce dulu kat member aku sama training kat office. Nama dia Richie. So, Richie yg sebenarnya beli dulu then aku tengok dia beli aku pun nak beli jugak. (End up Richie pulak yg jadi customer aku lepas tu. Haha.)

Coach aku ni follow-up guna SMS je, simple sebab ktorang dah lama kenal so takyah la nak formal2 sangat kot. Masa tu bulan puasa, memang tu la first time aku rasa puasa lain macam sket. Dulu bila bulan puasa aku paling liat nak bangun sahur. Tapi sebab nak minum shake punya pasal, aku tak pernah miss sahur sepanjang bulan Ramadhan tahun tu. Alhamdulillah.

2 – Mentor: Cikgu Razak

Walaupun cikgu Razak ni super-duper upline aku (kira pangkat moyang) sebab dia upline kepada upline coach aku punya upline. Jangan pening. Tapi kira kalau dalam level Herbalife, dia tak dapat Royalti pun dari aku, tapi Bonus ada. Hah. Aku dah memeningkan kepala korang lagi (bagi non-distributor sila abaikan). Cikgu Razak ni banyak tolong aku dari segi keyakinan diri aku, bagi tips2 utk buat bisnes dan tak pernah lokek ilmu. Banyak yg aku belajar dari dia.

Dua orang ni sangat banyak memberi inspirasi dan banyak membimbing aku dipermulaan perjalanan aku sebagai Herbalife Distributor. Thank you. May Allah bless u, Azzizi and Cikgu Razak.

OK. Berbalik semula dengan topik di atas. Sebenarnya pertemuan aku dengan coach aku tu bukanlah pertama kali aku di introduce dengan herbalife. Rupa2nya lepas dah guna produk baru la aku teringat yg sebelum ni member aku pernah suruh aku try rasa shake yg dia buat. Masa tu dia dah ambik produk. Nama dia Niah, dia pun salah seorang best-friend aku yg aku dah kenal lebih 10 tahun. Lepas dia bagi aku rasa tu actually tak lama lepas tu dia stop ambik produk. Then, aku plak baru nak start minum. Bila aku decide nak buat bisnes, aku pulak yg suruh dia join bisnes and start balik ambik herbalife. Lastly, dia jadi downline aku walaupun sebenarnya dia org pertama yg bagi aku rasa free sample shake herbalife! Haha.

 

Tapi, tu bukan jugak pertama kali aku dengar pasal herbalife.

Bila aku imbas balik zaman kolej dulu rupa2nya aku pernah dengar nama herbalife ni. Masa tu ktorang join pertandingan buat research pasal alternative medicine utk fakulti ktorang dan group aku dapat nombor brapa aku pun tak ingat. Haha. Tapi yg pentingnya, hadiah ktorang ialah produk Herbalife! Malangnya disebabkan group ktorang ramai, dan produk tu pulak 1 je jadi takleh la nak kongsi. So, hadiah tu diserahkan kepada salah seorang ahli group ktorang sebab semua yg lain tak berminat nak hadiah tu pasal tak tau apa benda la Herbalife ni.

Bila difikirkan balik, seolah2 dari dulu lagi Allah nak temukan aku dgn Herbalife tapi aku tak perasan. And it keeps on coming to me. Sampai la aku terbukak hati utk mencuba produk. Bila dah rasa kesannya yg menakjubkan, aku mula berminat dengan bisnes pulak. Walaupun aku boleh memilih utk makan gaji dengan ijazah yg aku ada, aku buat keputusan utk bersama Herbalife. Thank you Allah for this opportunity.

Advertisements
Tinggalkan komen »

Peristiwa Sebelum ke Extravaganza Bangkok 2011

Perkara ni dah berlalu hampir setahun yg lepas, ye lah since next month is the Extravaganza 2012 in Singapore.

Sebelum membuat keputusan untuk attend event ni, aku buat solat istikharah dulu sebab:
1 – Benda ni baru bagi aku. Baru sebab aku TAK PERNAH ke luar negara.
2 – Aku TAKDE INTERNATIONAL PASSPORT.
3 – DUIT TAK CUKUP sedangkan masa tu sebulan lagi untuk event tu.
4 – Makbapak aku TAK SETUJU aku pergi event yg dorang rasa ‘membazir’ duit.

Akhirnya lepas buat solat istikharah hati aku jadi makin kuat nak pergi. Aku tak mengalami apa2 mimpi petunjuk macam apa yg orang selalu cakap tu. Setelah mengatasi semua 4 perkara di atas, aku bersedia untuk pergi.

Tibalah hari yg dinanti2kan tu. Guess what happen, tak semuanya berjalan lancar.

3 jam sebelum flight, aku dah kemas2 barang dan ready untuk ke airport. Kalau ikutkan plan, aku akan ke rumah kawan aku utk tinggalkan kereta kat rumah dia lepas dia hantar aku ke airport. Aku dah siap kunci la rumah segala, beg semua dah bawak. Then, aku baru sedar kunci rumah dan kunci kereta tertinggal dalam rumah.

Ya Allah, apa makna semua ni. Ada kah ini petanda supaya aku tak pergi. Then, aku duduk tenangkan diri jap. Aku tenangkan hati, mungkin ini adalah pertanyaan Allah pada aku, ‘adakah kau betul2 nak pergi?’. Dan dengan yakin aku bercakap sorang diri, ‘yes, aku memang betul2 nak attend event ni sebab aku nak kejar impian aku!’.

Dengan pertolongan jiran, pintu pun dapat dibukak lepas sejam berlalu. Segala peralatan tukul, gergaji semua digunakan. Haha. Then baru aku realize, aku dah lambat ke airport! Sampai je ke airport seperti yg aku jangkakan kaunter check-in dah ditutup. Memang berdebar2 sangat masa tu takut takleh pergi, tapi aku belum give up lagi! Nasib baik ada staff yg tolong aku sebab flight berlum berlepas lagi. Alhamdulillah lepas tu segalanya berjalan lancar. Aku naik flight sorang2 dari kuching ke KL, jumpa member kat sana then bermula lah perjalanan ke Bangkok utk Extravaganza.

Menghadiri event ni menjadikan aku semakin yakin dengan jalan yg aku pilih ni, menjadikan aku semakin yakin bahawa aku BOLEH MENCAPAI IMPIAN AKU. Berjumpa kawan2 baru, pengalaman baru, kumpul macam2 testimoni baru. Lepas event tu, aku decide Herbalife will be my lifetime career.

Alhamdulillah ya Allah sebab bagi aku peluang ni. Semoga perjalanan aku tak berhenti di tengah jalan dan terus memburu impian aku selagi aku masih bernafas. InsyaAllah.

Tinggalkan komen »